Meer kinderen proberen VS binnen te komen via Mexico

In zes maanden tijd steeg het aantal met 7.500 in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Een kind wacht tot de trein vertrekt die haar zal brengen naar de Amerikaanse grens. Foto Eduardo Verdugo / AP

Het aantal kinderen dat alleen de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten probeert over te steken, is sterk toegenomen. De afgelopen zes maanden zijn bij de grens van de VS zeker 26.000 minderjarigen aangehouden, tegenover 18.500 in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit een rapport van Unicef.

De kinderen die vluchten komen vooral uit El Salvador, Guatemala en Honduras. Tijdens hun reis lopen de minderjarigen kans ontvoerd, verkracht of vermoord te worden. Volgens Unicef is dat bij duizenden gebeurd.

Naast het aantal kinderen dat alleen reist, probeerde de afgelopen zes maanden ook veel families de grens over te steken. Meer dan 29.700, vooral moeders met jonge kinderen, verschenen aan de grens in de hoop op een beter leven.

Campagne

In 2014 lag het aantal kinderen dat de grens probeerde over te steken nog veel hoger. Toen maakten 44.500 minderjarigen in een half jaar tijd de reis. Obama kondigde daarop een campagne af om ouders in Latijns-Amerika te wijzen op de gevaren van de reis. “Stuur je kinderen niet naar de grenzen. Als ze het redden, worden ze teruggestuurd. Belangrijker: ze halen het waarschijnlijk niet”, zei hij.

Lees ook: De reis is verschrikkelijk, maar thuis blijven is onmogelijk

Hoewel alleen reizende kinderen die Amerika bereiken wel recht hebben op een immigratieprocedure hebben ze geen recht op een door de rechtbank aangewezen advocaat. Uit cijfers van Unicef blijkt dat in 2015 40 procent van de kinderen die niet bijgestaan werd door een advocaat, teruggestuurd is naar hun thuisland. Terwijl bij minderjarigen die een advocaat hadden 3 procent werd teruggestuurd.

    • Maarten Back