Medaillespiegel

Nederland toch in de top tien van de Spelen dankzij Bild

Aan de toptien-ambitie van Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse olympische delegatie TeamNL, is voor het eerst sinds de Spelen in Sydney 2000 voldaan. Dat wil zeggen, als de medaillespiegel van de Duitse schandaalkrant Bild voor feit wordt genomen. Daar kwam Nederland, dat bij de zondag afgesloten Olympische Spelen volgens de officiële telling elfde is geworden in het medailleklassement, maandag als trotse nummer tien naar voren.

In de voetnoot wordt duidelijk hoe dat kan. „Bild heeft besloten wegens het allesomvattende staatsdopingprogramma (zoals aangetoond door het rapport van de wereldantidopingautoriteit) alle door Rusland gewonnen medailles te schrappen.” Rusland, dat negentien keer goud won, werd vierde achter de VS, Groot-Brittannië en China.

Ongeveer tweederde van de Russische sporters mocht meedoen nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot om Rusland niet als geheel te weren van de Spelen, maar per bond sporters te schorsen. De 271 sporters die deelnamen hadden geen aantoonbaar dopingverleden. Bild heeft daar geen boodschap aan.

In de alternatieve medaillespiegel van NRC komen de Bahama’s en Grenada als winnaars naar boven, gerekend naar medailles per aantal inwoners en per inwoners in de ‘topsport’-leeftijdscategorie 20-34 jaar. Nederland eindigt twaalfde.

nrc.nl/eerlijke-medaillespiegel
    • Bart Hinke