Kruijswijk verliezer op steile wand

Ronde van Spanje Steven Kruijswijk was in de eerste aankomst bergop de grote verliezer. Zijn kansen op het podium lijken direct al verkeken.

Foto Jaime Reina/AFP Photo

Het leek zo mooi, toen Robert Gesink maandag langs de Costa de la Muerte met kopman Steven Kruijswijk in zijn wiel in volle finale rücksichtslos naar de kop van het peloton reed. Kom maar op met die steile wand naar de eindstreep, straalden de beste klimmers van de Lotto-Jumboploeg uit.

Maar na 1,8 kilometer klimmen op de gevreesde Mirador de Ezaro, met stijgingspercentages van tegen de dertig, was alles binnen een paar minuten anders. Met Kruijswijk als grote verliezer: 53ste, ruim twee minuten achter de Franse ritwinnaar Alexandre Geniez.

„Ik was heel slecht”, reageerde Kruijswijk direct na afloop voor de camera van Eurosport. De 29-jarige Brabander kwam op de 274 meter hoge kuitenbijter gedesillusioneerd boven in gezelschap van ploeggenoten Gesink en George Bennett. In het klassement viel hij terug naar de 27ste plaats, op 2.14 minuut van de nieuwe Spaanse leider Ruben Fernandez. Een verklaring had hij niet. „Op de slotklim kon ik niets meer. Ik weet niet wat het was.”

Ziekte na Rio

Voorafgaand aan de Vuelta had Kruijswijk brutaal de ambitie uitgesproken om mee te doen om de hoofdprijzen. Waarom niet? Eerder dit jaar was hij de sterkste in de Giro, tot hij twee dagen voor het einde na een val de roze trui kwijtraakte en als vierde eindigde.

Ziekte na de olympische wegwedstrijd is Rio kostte hem wat trainingsdagen, maar de eerste twee ritten van de Vuelta leek Kruijswijk in orde. Op de Mirador de Ezaro was zijn teleurstelling groot. „Ik ben met ambities aan de Vuelta begonnen, dus dan wil je erbij zitten bij de eerste aankomst bergop. Dat zat er vandaag duidelijk niet in.”

De derde etappe in de Ronde van Spanje, over 176,4 kilometer van Marin naar Mirador de Ezaro, gold vooraf als eerste test in de strijd om de eindzege. Het was de eerste van liefst tien ritten met een aankomst bergop, die het peloton de komende drie weken wachten.

Te voet de berg op

En met een gemiddelde stijging van 13,8 procent meteen ook de steilste van de hele ronde. In 2012 gaf Joaquim Rodriguez, vlak voor de Vuelta gestopt na zijn vijfde plaats in de olympische wegwedstrijd in Rio, hier een van zijn fraaiste demonstraties bergop. Hij declasseerde Alberto Contador, Alejandro Valverde en Chris Froome. Achteraan gingen renners te voet.

Ook nu maakte de Mirador de Ezaro slachtoffers. Nadat vooraf Warren Barguil al was afgestapt en Tejay van Garderen was gelost, gaven de renners van Movistar gas vanaf het begin van de klim. De erfenis van Rodriguez bleek in goede handen bij Fernandez, die halverwege nog slechts drie renners in zijn wiel duldde: ploeggenoten Valverde en Nairo Quintana, plus de Colombiaan Esteban Chaves.

Naast Kruijswijk was topfavoriet Contador toen al gelost. Ook Chris Froome kon aanvankelijk niet volgen, maar de Tourwinnaar keerde in het tweede deel vooraan terug. Fernandez kon vroege vluchter Geniez niet meer achterhalen, maar stelde met een ultieme jump wel de tweede plaats en de rode leiderstrui veilig.

De 25-jarige renner uit Murcia, ook de woonplaats van Valverde, vierde zijn doorbraak als nieuwe Spaanse wielertopper.

Achter hem probeerde Kruijswijk zichzelf moed in te praten voor het vervolg van de Vuelta. „Ik heb nu even een terugslag en moet nu zorgen dat ik in de ronde kan groeien om er nog iets moois uit te slepen.” In vorige jaren herstelde hij zich in de Giro vaker van een moeizame start. „Ik ben niet in topvorm, maar ik verwacht dat er verbetering in komt.”

    • Maarten Scholten