Investeren

Ex-basketballer Bryant belegt 100 miljoen

Kobe Bryant, de 38-jarige basketballer die onlangs een glansrijke carrière afsloot, wordt durfinvesteerder. De Amerikaan lanceert samen met ondernemer en belegger Jeff Stibel (43) de firma Bryant Stibel, meldde zakenkrant The Wall Street Journal maandag.

Bryant Stibel, met 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) in kas, investeert onder meer in technologie-, data- en mediabedrijven. De twee investeerden sinds 2013 al in zo’n 15 ondernemingen, waaronder sportmediawebsite The Players Tribune, videospelletjesdesigner Scopely en sapmachinemaker Juicero. Maar de samenwerking is pas sinds het sportpensioen van Bryant geformaliseerd.

Bryant zette op 14 april, na twintig jaar en vijf kampioenschappen, een punt achter zijn loopbaan. De tweevoudig olympisch kampioen, die de bijnaam ‘Black Mamba’ had, leidde Los Angeles Lakers in zijn laatste wedstrijd met zestig punten langs Utah Jazz.

Stibel brengt ervaring in, en Bryant creativiteit, vertellen de twee in een interview aan de Amerikaanse krant. Zo heeft Bryant het logo van het nieuwe bedrijf ontworpen, geïnspireerd door pianotoetsen.

Bryant is niet de eerste topsporter die de zakenwereld instapt. Oud-teamgenoot Shaquille O’Neal investeert ook in innovatieve bedrijfjes. Tien jaar geleden begon voormalig baseballer Curt Schilling een videospelbedrijf. Dat ging in 2012 failliet.

    • Joop Meijnen