Industrie

Sterke halfjaarcijfers VDL door toegenomen autoproductie

Door een grotere productie van Mini’s in opdracht van BMW heeft familiebedrijf VDL in Eindhoven in het eerste halfjaar van 2016 flink meer omzet gedraaid. De omzet steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 19 procent tot 1,6 miljard euro, maakte VDL dinsdag bekend.

De grootste divisie van VDL is auto-assemblage. De omzet van die divisie steeg van 453 miljoen euro naar 673 miljoen. Volgens VDL komt dat vooral door het toegenomen aantal orders van BMW voor de productie van de Mini Hatch en de Mini Cabrio bij Nedcar in Born. Ook de busdivisie presteerde beter, met een omzetstijging van 19 miljoen euro. De winst bedraagt 61,9 miljoen euro, 2 miljoen meer dan in 2015.

De vooruitzichten voor de res van het jaar blijven goed, meldt VDL. Het bedrijf hoopt voor heel 2016 op meer dan 3 miljard euro omzet. Dat zou een record zijn. Het aantal werknemers moet stijgen tot boven de 12.000. Dit jaar ging het aantal werknemers van 10.623 naar 11.827.

Eind juli werd bekend dat VDL naast elektrische bussen ook elektrische vrachtwagens gaat produceren. Stadsbussen mogen in 2025 niks meer uitstoten. VDL anticipeert op soortgelijke regels voor vrachtwagens. De vrachtwagens moeten een actieradius van honderd kilometer krijgen.

    • Joram Bolle