Leiders Noorse Broeders moeten getuigen in fraudezaak

De voormalig financiële man van de sektarisch christelijke beweging wordt verdacht van het verduisteren van 8 miljoen euro.

Foto: ANP XTRA ROOS KOOLE

De hoogste leiders van de sektarisch christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders uit Nederland en Noorwegen moeten getuigen in de fraudezaak tegen de voormalig financiële man van de broeders. Dat heeft de rechtbank Zutphen maandag bepaald in een regiezitting.

Terecht staat de inmiddels uitgetreden Jonathan van der L.. Hij is in maart gearresteerd door de opsporingsdienst FIOD nadat Noorse Broeders aangifte hadden gedaan. De verdachte zou acht miljoen euro hebben weggesluisd van stichtingen en bedrijven die gecontroleerd worden door de broeders. Zijn vriendin zou betrokken zijn geweest bij het witwassen.

In totaal worden zo’n tien bestuurders van stichtingen en bedrijven, gelieerd aan de broeders, gehoord. Onder hen is de Noorse geestelijk leider Kåre J. Smith en zijn financiële rechterhand Bernt Aksel Larsen. De advocaat van Van der L. had gevraagd om 21 getuigen en deskundigen te horen, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Beweging met 40.000 leden

Advocaat J. Peters wees er tijdens de zitting op dat zijn cliënt als “stroman” van Bernt Aksel Larsen heeft meegeholpen aan het opzetten van “een constructie met entiteiten en geldstromen”. De “architect” daarvan was Larsen. Meer topfiguren zouden zich verrijkt hebben. “Cliënt heeft grote sommen contant geld in opdracht van de heer Larsen aan hem gegeven”, aldus Peters.

Van der L. was tot zijn arrestatie een van de hoogste bestuurders van de Noorse Broeders in Nederland. Ze heten officieel Christelijke Gemeente Nederland en zijn onderdeel van de Brunstad Christian Church, een internationale beweging met 40.000 leden met hoofdkantoor in Noorwegen. De Noorse Broeders hebben in Nederland 2.000 aanhangers in elf gemeenten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Stadskanaal.

Het is een gesloten gemeenschap die vaker in opspraak kwam. Ex-leden spreken over een sekte, kindermishandeling en een verstrengeling van kerkelijke en commerciële belangen door voormannen van de gemeenschap. Noorse media schreven eerder hoe de Brunstad Christian Church is uitgegroeid tot een internationaal miljoenenconcern. Ook zouden leden onder druk staan om geld af te dragen aan hun geloofsgemeenschap. In afwachting van het horen van de getuigen is de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.

    • Joep Dohmen