Het ideale reiskussen ziet eruit als een wc-bril

Eigenlijk is er maar één manier waarop je nog een beetje fatsoenlijk kunt slapen in een vliegtuig: hopen dat je buurman naast je een gigantische schouderpartij heeft waar je ‘per ongeluk’ tegenaan kunt zakken. Want reiskussentjes in je nek, tegen het raampje of voorover op het tafeltje in slaap vallen: het is het allemaal nét niet. Op crowdfundingsites zoals Kickstarter is de rubriek ‘reiskussens’ dan ook een populaire: veel uitvinders denken dat ze de ideale oplossing hebben bedacht. Bijvoorbeeld de ‘FaceCradle’, die binnen een paar dagen al ruim voldoende geld had opgehaald. Het kussen ziet eruit als een opklapbare wc-bril van stof en heeft een paar standen: om je nek is het een gewoon nekkussentje, je vouwt ’m dubbel als je zijlings in slaap wilt vallen, en voor het echte diepe slapen span je ’m met een touw aan de achterkant van je stoel, en hang je er voorover in. Je hoofd komt dan in het gat, een beetje alsof je op een massagetafel ligt. Ziet het er belachelijk uit? Absoluut. Maar waarschijnlijk maakt dat je niet zoveel meer uit op een vlucht van meer dan negen uur.

    • Charlotte van ’t Wout