Headbangen én nachtvlinders zoeken

Festival

Wie dit weekend naar ‘This Side of Paradise’ gaat op het Groningse platteland kan zijn oordopjes thuislaten: natuurcolleges vormen het hoofdprogramma.

None
Foto Sake Elzinga

Hij ziet eruit als een door de wol geverfde rockster. Lang wapperend grijs haar, ferme blik. Stoere pose ook: zittend op een boomtak. Een foto die niet zou misstaan op een albumcover.

Nee, Rob Bijlsma (61) was niet te gast op Lowlands afgelopen weekend. Zijn biografie staat weliswaar vol muziekreferenties (‘De eerste aantekeningen stammen van twee jaar voordat Jefferson Airplane het album Surrealistic Pillow uitbracht’), maar hij is geen bekend muzikant.

Bijlsma is beroemd om een andere reden: hij is dé roofvogelexpert van Nederland. Op zijn vijftiende kocht hij zijn eerste verrekijker (‘88 gulden, zó lang geleden dus’) en nu klimt hij vrijwel dagelijks in bomen om haviken en buizerds te bestuderen.

En om die reden treedt hij komend weekend op tijdens de tweede editie van het driedaagse natuurfestival ‘This Side of Paradise’ in het Groningse Haren.

Natuurliefhebbers zullen juichen bij het lezen van de line-up. Wie de grote sterren uit de Nederlandse biologie wil ontmoeten, moet naar dit ‘congrestival’, zoals de organisatoren het zelf noemen.

Wie je er zoal in het wild kunt ontmoeten? Natuurboekenschrijver en Trouw-columnist Koos Dijksterhuis. Ganzenonderzoeker Maarten Loonen (‘Mr. Noordpool’, die in 2015 de grote wetenschappelijke SEES-expeditie naar Spitsbergen organiseerde). Hoogleraar evolutiebiologie Menno Schilthuizen (die een boek schreef over slakkenseks en potvispiemels).

Samen met tientallen collega’s geven ze drie dagen lang lezingen over alles wat op dit moment hot & happening is in de natuur. Je kunt er je zweefvliegenkennis vergroten, of een speeddate met een vlinderexpert regelen. Bioloog Jeroen Onrust vertelt hoe hij op zijn buik op een soort overmaats skateboard door de weilanden rijdt om ‘met de blik van een weidevogel’ onderzoek te doen naar regenwormen. Zijn collega Anneke van den Oever deelt haar liefde voor giftige algen en ‘watermonsters’.

Tussen de lezingen door kun je braakballen uitpluizen of meehelpen met vogels ringen, maar ook naar muziek luisteren en bier drinken. ’s Avonds is er een dj én kun je op nachtvlinderexcursie. Na het headbangen met langharige biologen rond het kampvuur kun je de volgende dag je roes uitslapen in de naastgelegen botanische tuin.

This Side of Paradise is niet het enige festival dat lezingen aanbiedt – Lowlands en Oerol organiseren al jaren colleges van bekende wetenschappers. Maar voor wie dat nog niet hardcore genoeg is, is dit heavy science-festival een uitkomst.

    • Gemma Venhuizen