Giechelig, overvol drama

©

Het is moeilijk voor te stellen dat de giechelige buddyfilm Angry Indian Goddesses van regisseur Pan Nalin (hier vooral bekend van boeddhistisch geïnspireerde bidplaatjesfilms als Samsara en Faith Connections) het in India aan de stok kreeg met de censor. Fotografe Frieda verzamelt aan de vooravond van haar bruiloft haar vriendinnen – een zakenvrouw, een activiste, trophy wife, kortom, het scala aan vrouwelijke ‘usual suspects’ – in het familiehuis in Goa om nagels te lakken en te dansen. Volgt iets tussen het Assepoesterverlangen van Sex and the City en de subversiviteit van Bachelorette in, met de verplichte musicalnummers van Bollywood.

Maar in Goa blijkt er onder alle fladderfrivoliteiten een wereld van onrecht schuil te gaan. Onderwerpen als geweld tegen vrouwen, homoseksualiteit, klassenverschillen en racisme buitelen in dit onvervalste melodrama over elkaar heen. Overvolle film, wel dapper. Kitscherig, wel grappig. En voor een Indiase film creëert de beweeglijke handcamera waarschijnlijk een naturalistisch effect, voor ongetrainde westerse ogen blijft het wat overdadig.

    • Dana Linssen