Geheugentransplantatie

©

Criminal heeft één verfrissend idee. Professor Tommy Lee Jones laadt het geheugen van vermoorde CIA-agent Billy in de ongevormde frontaalkwab van de gewetenloze psychopaat Jericho (Kevin Costner) om zo informatie terug te vinden. Waarna Jericho ontsnapt om zijn voordeel te doen met zijn nieuwe kennis over een Nederlandse hacker, een tas vol geld en Amerika’s wapensystemen. Maar al knokkend ontdekt dat de geheugentransplantatie zijn persoonlijkheid, emoties en geweten verandert.

Implantatie van herinneringen is een prikkelend en niet meer zo futuristisch idee. In Criminal worstelen twee zielen in de borst van bruut Jericho: wie wint? Maar uit die ambivalentie valt zoveel meer suspense te halen dan deze levenloze, slordige actiethriller ambieert. Jericho smelt al direct weg bij het zien van de vrouw en het dochtertje van de dode CIA-agent, liefde zegeviert, waarna we het verder maar moeten doen met Kevin Costner – geen kampioen in het innerlijk conflict – routinegeweld van de even diabolische als ongemotiveerde technoschurk Heimdahl en een finale die je al zo’n tweehonderd keer elders zag, en beter. Gemiste kans.

    • Coen van Zwol