Fotografie

Louis Zaal (60), oprichter Hollandse Hoogte, overleden

Louis Zaal, een van de oprichters van fotobureau Hollandse Hoogte (HH), is zaterdagochtend op 60-jarige leeftijd overleden. Zaal, die zijn professionele loopbaan in 1974 begon als leerling-journalist bij Trouw en in 1985 met drie anderen HH oprichtte, wist begin jaren negentig ruim honderd fotografen aan het fotobureau te binden en bouwde een groot Nederlands fotoarchief op.

In 2013, nadat HH al was gefuseerd met HillCreek Pictures en Zaal net was vertrokken, kreeg hij te horen dat hij een agressieve vorm van kanker had. Hij besloot zijn ziekte te omarmen, bleef reizen en organiseerde etentjes voor collega’s. Afgelopen april zei hij hierover in NRC: „Ik ben onder de indruk van wat ik terugkrijg van al die fotografen. Ik kom er nu achter dat Hollandse Hoogte belangrijk is geweest en dat ik, hoe onbescheiden dat ook moge klinken, daar een belangrijke rol in heb gespeeld.” (NRC)