Filippijnse agenten worden nu zelf verdacht van drugshandel

Het gaat om driehonderd agenten die de drugs zelf zouden verhandelen en dealers beschermen.

Het hoofd van de politie in de Filippijnen Ronald Dela Rosa.
Het hoofd van de politie in de Filippijnen Ronald Dela Rosa. Foto Bullit Marquez / AP

In de Filippijnen worden 300 agenten verdacht van drugshandel, zo schrijft persbureau Reuters op basis van het hoofd van de politie in het land. Als ze schuldig worden bevonden, verliezen ze hun baan. over de mogelijke strafmaat is nog niks bekend.

De agenten in kwestie worden ervan verdacht in beslag genomen drugs verkocht te hebben of de handelaren ervan in bescherming genomen te hebben.

Het hoofd van de politie maakte maandag nog bekend dat sinds het aantreden van Rodrigo Duterte als president van de Filippijnen in mei, het aantal sterfgevallen onder drugshandelaren en -gebruikers is verdubbeld. Al 1.800 handelaren en dealers in het land zijn gedood.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Een van de verkiezingsbeloften van Duterte was om “alle criminelen” te doden. Hij voegde de daad bij het woord. De mortuaria lopen vol en inwoners van het land stellen lijsten op met drugsgebruikers en dealers. Uit angst zouden meer dan 600.000 mensen zich “overgegeven” hebben.