Nog een presentatrice begint zaak seksuele intimidatie Fox

Fox-baas Roger Ailes stapte al op nadat een andere anchor hem beschuldigde van seksuele toespelingen.

Voormalige Fox-baas Roger Ailes en zijn vrouw Elizabeth Tilson in juli.
Voormalige Fox-baas Roger Ailes en zijn vrouw Elizabeth Tilson in juli. Foto Drew Angerer / AFP

Een voormalige presentatrice van de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de top van het bedrijf, schrijft The New York Times. Andrea Tantaros klaagt het bedrijf aan omdat ze van de zender zou zijn gehaald toen ze haar beklag deed over seksuele intimidatie door de voormalige Fox-baas Roger Ailes.

Roger Ailes leidde de rechts-conservatieve zender twee decennia lang toen een voormalige presentatrice, Gretchen Carlson, een rechtszaak tegen hem aanspande. Ze zei ontslagen te zijn toen ze de seksuele avances van Ailes weigerde. Daarna zouden zeker twintig andere vrouwen zich hebben gemeld met aantijgingen tegen Ailes, die alles ontkent. In de persverklaring over zijn vertrek werd met geen woord gerept over de reden.

Lees ook over de rechtszaak van Gretchen Carlson Draai een rondje, zegt baas Fox News, dan kan ik je billen zien

Nu begint ook Tantaros een rechtszaak. Ze zegt dat ze werd overgeplaatst van het programma The Five naar het minder populaire Outnumbered nadat ze een seksuele toespeling van Ailes, die vroeg of ze zich kon omdraaien “zodat ik je goed kan zien”, afwees. Afgelopen april stopte ze ook bij Outnumbered.

Ook presentator Bill O’Reilly zou onwenselijke opmerkingen richting Tantaros hebben gemaakt. En ook de man die Ailes opvolgde, Bill Shine, wordt door Tantaros aangeklaagd. Hij zou klachten van Tantaros hebben afgewimpeld.

Geen toestemming voor boek

De ruzie tussen Fox en Tantaros begon toen de presentatrice afgelopen jaar een boek had geschreven. Ze had daarvoor geen toestemming van Fox gekregen en zo volgens Fox contractbreuk gepleegd.

Lees ook hoe Roger Ailes van Fox News een politieke organisatie maakte (en de voedingsbodem creëerde voor Donald Trump)

In april beweerde de belangrijkste advocaat van Fox dat Tantaros seksuele intimidatie had verzonnen om het contractgeschil te winnen. De advocaat van Tantaros zei dat Fox bereid was een bedrag “met zeven cijfers” te betalen als ze haar beschuldigingen terugtrok.

‘Playboy Mansion-achtige sekte’

In de aanklacht die Tantaros maandag bij een rechtbank in New York indiende schrijft ze:

“Fox News zegt de traditionele familiewaarden te beschermen, maar achter de schermen heerst een seksgerichte, Playboy Mansion-achtige sekte, doordrenkt van intimidatie, onfatsoen en vrouwenhaat.”

Ze schrijft dat de top van Fox de intimidatie van Ailes in stand hield:

“Ailes handelde niet alleen. Zijn acties zijn door anderen door de vingers gezien in een gezamenlijke poging Tantaros tot zwijgen te brengen door bedreiging, vernedering en vergelding.”

Shine laat via een woordvoerder aan The New York Times weten dat Tantaros nooit naar hem toe is gekomen om de seksuele intimidatie van Ailes.

    • Menno Sedee