Europese Wetgeving

‘Politie moet versleutelde chats kunnen afluisteren’

Frankrijk en Duitsland willen dat er Europese wetgeving komt waarmee makers van chatdiensten als WhatsApp en Telegram gedwongen kunnen worden inzicht te geven in versleutelde gesprekken. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Duitse collega Thomas de Maiziere spraken die wens dinsdag uit, meldt persbureau AP.

Veel chatdiensten maken gebruik van encryptiesoftware. Daardoor kunnen alleen de verzender en ontvanger van een bericht de inhoud daarvan lezen. Voor veiligheidsdiensten is het daardoor lastig potentiële aanslagplegers te volgen.

Makers van dit soort apps zouden volgens Cazeneuve moeten meewerken aan overheidsverzoeken om een achterdeur te ontwikkelen waarmee chatgesprekken kunnen worden ‘afgeluisterd’. Frankrijk en Duitsland willen volgens de bewindspersonen nadrukkelijk geen verbod op versleutelde berichten, zoals privacyvoorvechters vrezen.

Cazeneuve is in het bijzonder bezorgd over de Russische applicatie Telegram. Volgens hem gebruiken veel IS-aanhangers de dienst om te communiceren over aanslagen, zoals afgelopen maand toen een twee extremisten de keel doorsneden van een priester in een kerk in het Franse Normandië. Zij gebruikten onder meer Telegram om te overleggen over de aanval.

Dinsdag sprak het Openbaar Ministerie in Nederland zich al uit voor Europese regelgeving die mogelijk moet maken berichten te ontcijferen. Concrete voorstellen voor wetgeving om veiligheidsdiensten inzicht te verschaffen in versleutelde chats deden de Europese ministers niet, maar ze willen dat het onderwerp volgende maand besproken wordt op een EU-top in het Slowaakse Bratislava. (AP)

    • Jorg Leijten