Ethiopië

Atleet wacht groots welkom, maar hij vertrouwt het helemaal niet

Zondag won hij zilver bij de olympische marathon in Rio, maar de Ethiopische atleet Feyisa Lilesa zal vooral worden herinnerd door het protestgebaar dat hij maakte toen hij de finish over kwam. Lilesa hield zijn polsen gekruist boven zijn hoofd, alsof hij handboeien om had, om de aandacht te vestigen op het brute optreden van de regering in Addis Abeba tegen zijn bevolkingsgroep, de Oromo. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds november 2015 meer dan 400 Omoro’s gedood bij demonstraties tegen de verdrijving van hun land.

Lilesa zei zondag dat hij mogelijk niet meer terug kan keren naar Ethiopië, nu hij zich zo openlijk heeft gekant tegen de regering. Hij zei te vrezen te worden opgesloten of zelfs te worden gedood. „ Familieleden van mij zitten vast, en als ze praten over democratische rechten, worden ze gedood”.

Sympathisanten hebben op internet al ruim 40.000 dollar ingezameld om de atleet financieel bij te staan als hij elders asiel wil aanvragen. Ethiopië zegt dat het zover niet hoeft te komen. Lilesa wacht bij thuiskomst een heldenontvangst.

„Hij zal geen enkel probleem ondervinden voor zijn politieke standpunt”, zei een regeringswoordvoerder maandag. „Per slot van rekening heeft hij een zilveren medaille voor zijn land behaald”. Onduidelijk is wat Lilesa gaat doen. „Misschien ga ik naar een ander land. (In Ethiopië) ben je alleen maar vrij als je de regering steunt”. (NRC)

    • Wim Brummelman