documentaire

TootsCanvas, 21.10-22.10u.

None

Ter nagedachtenis aan de afgelopen maandag op 94-jarige leeftijd overleden Jean ‘Toots’ Thielemans zendt Canvas de documentaire Toots uit van Pierre Barré en Thierry Lorreau uit 2008. De Brusselse harmonicavirtuoos veroverde de wereld met het geluid van zijn harmonica dat uit duizenden was te herkennen. Volgens NRC-recensent Henk van Gelder kon hij „het instrument dat hij decennia lang koesterend tegen zijn mond heeft gedrukt zachtjes laten huilen, maar ook laten tintelen en flirten”. Zijn grootste hit Bluesette uit 1962 is wereldberoemd en is in de loop van de tijd door tientallen anderen gespeeld.

De documentaire schetst aan de hand van archiefbeelden, getuigenissen en interviews met Thielemans een indringend portret van de man die de mondharmonica op de kaart heeft gezet. We zien welke route hij heeft afgelegd om een muziekicoon te worden. Deze begint als hij in zijn jeugdjaren, als zoon van een Brusselse caféhouder, de muziek ontdekt. Later reist hij zijn droom achterna en speelt in de Verenigde Staten met jazzgiganten als Ella Fitzgerald, Shirley Horne, Quincy Jones, Peggy Lee en Bill Evans.

    • Auteur Onbekend