Wéér een zilveren jubileum voor het internet. Volgens Facebook

“Huh?”, horen we je denken. “Alweer?”

Screenshot Facebook

Iedereen die vandaag zijn Facebookpagina opent moet het weten: we vieren 25 jaar internet! “Huh?”, horen we je denken. “Alweer?”

Screenshot

De aankondiging van Facebook. Screenshot

De geboorte van het internet, dat maak je maar een keer mee, zou je zeggen. Niet dus. Er zijn inmiddels al heel wat zilveren jubilea van het internet gevierd. Hoe zit dat?

Verjaardagskaartje

Sir Tim Berners-Lee maakte zijn website als programmeur bij de European Organisation for Nuclear Research (CERN). Het ‘internet’ bestond toen al wel. Het was namelijk al mogelijk om informatie naar computers te sturen, maar dat werd bijna alleen gebruikt door het leger en academische instellingen.

Berners-Lee merkte bij het CERN dat belangrijke informatie in het instituut moeilijk te vinden was. Hij bedacht een manier hoe onderzoekers wetenschappelijke informatie gemakkelijk konden opzoeken, daarbij gebruik makend van hyperlinks, zoals deze, zodat bergen data makkelijk doorzoekbaar werden. Een protocol hierover publiceerde hij op 12 maart 1989. Daarom vierden we in maart 2014 ‘de geboorte van het internet’, editie I. Hij concludeerde:

“We should work toward a universal linked information system, in which generality and portability are more important than fancy graphics techniques and complex extra facilities.”

Duizenden mensen stuurden in 2014 een verjaardagskaartje.

En NRC schreef een stuk: Web is té volwassen geworden

WWW

Het plan van Berners-Lee werd door zijn superieuren enthousiast ontvangen en hij ging aan de slag. Hij schreef HTTP en HTML voor het maken van zijn eerste website. De site gaat over dat www-project en werd gehost op de NeXT-computer van Berner-Lee zelf, de eerste server (een sticker was erop geplakt: “This machine is a server: DO NOT POWER IT DOWN!!”).

De website is nog steeds te zien: http://info.cern.ch/. Het is een soort uitleg, inclusief woordenlijst, wat het internet precies is en hoe het werkt:

Screenshot van hoe de eerste website er nu uitziet.

Screenshot van hoe de eerste website er nu uitziet. Screenshot van hoe de eerste website er nu uitziet.

Die website ging op 6 augustus 1991 online. Dat markeert de geboorte van het internet. Nummer II dan.

Lees ook een stuk uit 2013 25 jaar internet in Nederland - een kwestie van goed ‘netwerken’

Dus wat viert Facebook vandaag?

Dat het internet 25 jaar geleden werd opengesteld voor publiek. Vanaf 23 augustus 1991 konden namelijk anderen ook van de eerste website gebruikmaken. Facebook zegt dus strikt genomen niets teveel. De dag is omgedoopt tot Happy Internaut Day (‘internaut’ is een samentrekking van internet en astronaut, en betekent grofweg ‘iemand die goed is met internet’).

Twitter avatar DiscoveryIN Discovery Channel IN 25 years ago, Sir Tim Berners-Lee allowed access of internet to the public. Life without internet? NO. #InternautDay https://t.co/vfHcoNAKgP

In de toekomst zullen we nog vaker de geboorte van het internet vieren, zoals in 2018, wanneer het 25 jaar geleden zal zijn dat iedereen gratis gebruik kon maken van de technologie achter ‘www’. In 1993 werd ook de eerste browser uitgebracht: Mosaic. Hoewel het internet toen in een paar uur helemaal te bekijken was, is die mijlpaal 25 jaar later ook wel een feestje waard.

    • Menno Sedee