Hoofddoek nu ook verboden op strand Cannes

Een 34-jarige vrouw is door de gemeentepolitie aangesproken op de hoofddoek.

Een vrouw draagt een boerkini op het strand in Marseille. Foto AP

Niet alleen boerkini’s, ook eenvoudige hoofddoeken blijken verboden op de stranden van de Franse badplaats Cannes. Een 34-jarige vrouw die met haar kinderen op het strand zat maar zelf niet de zee in ging, is vorige week dinsdag door de gemeentepolitie aangesproken op de hoofddoek die volgens ooggetuigen slechts haar haar bedekte. Daaronder droeg ze een blouse en een legging. Ze had de keus het strand te verlaten of een boete van elf euro te betalen. Ze koos voor de boete.

Lees ook: Moslima’s ‘provoceren’ de Côte d’Azur met ‘extremistische’ boerkini

De vrouw, een ex-stewardess uit Toulouse die op vakantie was aan de Côte d’Azur, vertelde dinsdag aan weekblad L’Obs dat drie agenten haar op het strand La Bocca benaderden en haar de nieuwe gemeentelijke verordening voorlazen die „correcte kleding” voorschrijft. Gevraagd naar wat dit is, zou een van de agenten hebben geantwoord dat ze op het strand mocht blijven als ze haar hoofddoek „als haarband” zou dragen.

Lees ook: De boerkini-draagster snoept van twee walletjes

Volgens een journaliste van de Franse publieke omroep die toevallig bij het incident aanwezig was, werd de politieactie door andere mensen op het strand toegejuicht. Zij zag „een meute die een op de grond zittende huilende vrouw en haar dochter aanviel”.

De burgemeester van Cannes steunt zijn agenten: „Ik heb geen enkele reden om aan hun oordeel te twijfelen.” De gemeentelijke verordening beschikt dat de toegang tot het strand verboden is voor iedereen die geen correcte kleding heeft, met respect voor de goede zeden en de laïcité (het Franse principe van een godsdienstneutrale staat). De vrouw heeft aangekondigd een klacht in te dienen tegen de gemeente Cannes en de Franse staat, omdat ze zich vernederd voelt.

Lees ook: De boerkini’s liggen al jaren op de plank
    • Peter Vermaas