Boeken

Beroemde schrijver dood verklaren op Twitter? Dat gaat niet meer zo makkelijk

Voor de tweede keer dit jaar werd een beroemde schrijver op Twitter doodverklaard.

Met de dood spot je niet, hoewel een anonieme Twitteraar daar anders over denkt. Die stuurde dinsdag, met een inmiddels verwijderd nepaccount van de Amerikaanse uitgever Random House, het bericht dat de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie zou zijn overleden. De hoax werd snel doorzien door alerte twitteraars, waaronder Amerikaans literair journalist Carolyn Kellogg:

Eind juni van dit jaar brak er bij een vergelijkbare tweet nog verwarring uit. Toen ging er een tweet rond van een Amerikaanse uitgever waarin het overlijden bekend werd gemaakt van de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy: ‘URGENT. Author Cormac McCarthy dies for stroke at 82’. Velen trapten er toen in. Collega Joyce Carol Oates treurde zelfs openlijk om het overlijden van McCarthy:

McCarthy, bekend van de verfilmde romans The Road en No Country for Old Men, bleek dus nog in leven. Reden voor zijn echte Amerikaanse uitgever om bezorgde Twitteraars op een geestige manier gerust te stellen.

    • Roderick Nieuwenhuis