Zeker 20 mensen betrokken bij bomaanslagen Thailand

Eerder deze maand gingen in totaal elf explosieven af op verschillende toeristische locaties.

Hoewel de aanslagen tot op heden nog steeds niet opgeëist zijn, zouden de meeste aanslagplegers afkomstig zijn uit het zuiden van Azië. Foto Lillian Suwanrumpha / AFP

De reeks bomaanslagen op toeristenplaatsen in het zuiden van Thailand eerder deze maand is het werk van zeker twintig mensen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Thaise politie. De afgelopen weken werden al vijftien verdachten opgepakt.

In een persconferentie liet Jakthip Chaijinda, de nationale politiechef van Thailand, doorschemeren dat ze nog geen idee hebben wat het motief voor de bomaanslagen is geweest. Hoewel de aanslagen tot op heden nog steeds niet zijn opgeëist, zouden de meeste aanslagplegers afkomstig zijn uit het zuiden van Azië.

Eerder werden er al drie mogelijkheden genoemd wie er achter de aanslagen zou kunnen zitten. Mogelijk zijn het moslimseperatisten die strijden voor de afscheiding van het uiterste zuiden van Thailand. Deze extremistische groep, die bestaat uit verschillende facties, strijdt sinds 2004 voor afscheiding van het uiterste zuiden van Thailand van het verder boeddhistische land. Sinds 2004 zijn daarbij zesduizend mensen om het leven gekomen.

Een tweede mogelijkheid is een revanche van tegenstanders van de militaire coup die in mei 2014 plaatsvond. Tot slot is het ook mogelijk dat er een internationale terreurorganisatie achter de bomaanslagen zit.

Lees ook: Welke terrorist wil de toeristen in Thailand treffen?

Toeristenlocaties

De in totaal elf explosieven gingen op 11 en 12 augustus af in diverse plaatsen in het zuiden van Thailand, waaronder de kustplaats Hua Hin en het eiland eiland Phuket. De explosieven werden met behulp van mobiele telefoons of timers tot ontploffing gebracht. Vier mensen kwamen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie vier Nederlanders. Volgens de lokale krant The Bangkok Post zou de politie daags na de aanslagen nog drie bommen onschadelijk hebben gemaakt.

    • Maarten Back