Voormalig AZ-talent troeft Neymar af

De mooiste goals van afgelopen weekeinde met op nummer 1 een knul uit Zaandam die op jonge leeftijd ontsnapte aan Dirk Scheringa en naar Arsenal vertrok.

La Liga is weer begonnen en Luis Suárez liet direct zijn vierde hattrick in zes competitieduels duels voor Barça aantekenen middels onder meer deze vrije trap. Voor Real Madrid scoorde de halve Nederlander Marco Asensio best wel mooi. Ook in Italië ging het los: Gonzalo Higuaín was direct waardevol voor Juve en Frank de Boer verloor met 2-0 bij Chievo.

Volgers van het Belgisch voetbal, en specifiek Anderlecht, zullen de naam Jan Lecjaks nog wel kennen. Speelde een niet onverdienstelijk seizoen 2010/2011 in Brussel en is inmiddels actief voor de Zwitserse Young Boys voor wie hij een zeer prima doelpunt maakte. En in eigen land hadden we die dekselse Man City-huurling Enes Ünal die in 16 minuten een hattrick liet noteren.

3. Neymar (Brazilië)

Misschien niet de meest spectaculaire goal van dit weekend, maar ga er maar aan staan: honderdduizend man in een kolkend Maracaña, de inzet is een gouden medaille. Neymar, de vervelende fopduiker en sierlijke balmagiër. Brazilië heeft nog nooit voetbalgoud gewonnen en jij bent speciaal ingevlogen om het olympisch elftal te dragen. Neymar móest het doen en deed het. Ook in de uiteindelijke strafschoppenserie waarin hij de beslissende nam.

2. Christian Stuani (Middlesbrough)

Niet de meest sprankelende pot uit de Premier League dit weekend, waar Paul Pogba een indrukwekkende rentree maakte. Middlesbrough is na zeven jaar terug in het Engelse miljoenenbal en vooralsnog bevalt dat daar prima: 4 punten uit twee duels. Zondag ging Boro op bezoek bij het Sunderland van manager David Moyes, die Jeremain Lens en Steven Pienaar liet invallen, maar daar had Christian Stuani verder niet zoveel boodschap aan:

1. Oğuzhan Özyakup (Besiktas)

Niet ouder dan 12 jaar was hij toen Dirk Scheringa’s AZ-imperium hem in Zaandam wegplukte bij Hellas Sport. Drie jaar later konden de forse DSB-cheques niet voorkomen dat Özyakup koos voor de academy van Arsène Wengers Arsenal. Na precies nul Premier League-duels trok de nu 23-jarige Zaandammer naar Istanboel om de kleuren van Kara Kartallar te verdedigen: Besiktas. Ondanks uitgekomen te zijn voor Oranje’s jeugdelftallen debuteerde hij afgelopen september voor Turkije tegen… juist, Nederland. En nu? Nu scoort hij een premature kandidaat-Doelpunt van het Jaar.