Uit iedere streek spreekt liefde voor de violist

Bij de eerste maten van Pietro Locatelli’s Tweede vioolconcert uit L’arte del violino, gespeeld door het ensemble The String Soloists van Lisa Jacobs, is het even wennen. Waar barok-ensembles tegenwoordig waar mogelijk vaak kiezen voor uitroeptekens en vuurwerk, wordt hier gemusiceerd met een elegantie die haast ouderwets aandoet.

Het leidt ertoe dat Jacobs (1985) in de solopartij alle ruimte krijgt om te ademen. Haar toon is rank en warm, maar haar echte troef is haar vertelkracht. Uit iedere streek spreekt liefde voor het werk van de vioolvirtuoos (1695-1764) uit Bergamo die in 1729 in Amsterdam belandde en daar tot zijn dood bleef wonen.

Het meest indrukwekkend zijn de onbegeleide capricci. Dit is precies het visitekaartje dat Jacobs nodig had.

    • Hester Carvalho