Turkse premier Yildirim

Twijfel over dader Gaziantep

Het is nog onduidelijk wie de dodelijke aanslag heeft gepleegd tijdens een trouwerij in Gaziantep op zaterdag. Dat heeft premier Binali Yildirim maandag gezegd. Hij kwam daarmee terug op de verklaring van president Recep Tayyip Erdogan dat de dader een kind van 12 tot 14 jaar oud was.

Een zelfmoordenaar blies zichzelf op bij een Koerdische bruiloft. Zeker 54 mensen kwamen daarbij om. Volgens Yilderim „is er nog geen aanwijzing gevonden met betrekking tot de dader van deze aanval” – ook niet of het gaat om een volwassene of een kind.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Erdogan gaat ervan uit dat die het werk was van de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de politie werd bij de aanslag eenzelfde bomgordel gebruikt als bij eerdere aanslagen van IS in Ankara en Suruç. Bovendien is de terreurgroep verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op Koerden. Koerdische strijders hebben IS in Syrië een aantal gevoelige nederlagen toegebracht.

Turkse media hebben gemeld dat de meeste slachtoffers van de aanslag kinderen waren. Zeker 29 van de 54 doden waren onder de 18. Volgens een geciteerde functionaris zouden 22 doden onder de 14 zijn. Dat er zoveel vrouwen en kinderen zijn omgekomen bij de aanslag komt doordat hij plaatsvond op een hennafeest. Eén vrouw heeft vier kinderen verloren, meldde de krant Haberturk. (AP)

    • Bastiaan Nagtegaal