Met tien vierde plaatsen behoort Nederland tot de mondiale top

nrcvindt

Met dans en vuurwerk heeft Brazilië de 28ste Zomerspelen uitgezwaaid. Aanvankelijk werden deze overschaduwd door de Russische dopingaffaire, maar sportief gezien ontpopten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zich tot een succes. En organisatorisch bracht het gastland het er behoorlijk van af, ondanks mankementen in accommodaties, financiële noodgrepen en logistieke malheur.

Met ‘Een nieuwe wereld’ als thema deed Brazilië een sympathiek appèl op de wereld om aandacht te besteden aan milieu en ecologie. Het is zeer de vraag of de Spelen ook de miljoenen Brazilianen enig perspectief op die nieuwe wereld bieden. Het land, dat trots is op zijn ontwikkelingsmodel en via twee mega-evenementen (WK voetbal en Spelen) zijn status als opkomende macht wilde bevestigen, verkeert in een ernstige crisis. Met het vertrek van meer dan tienduizend sporters is het kortstondige en peperdure feest voorbij en draait het in de sloppenwijken weer om overleven. De rekening komt later.

Medaillespiegel
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. Verenigde Staten 46 37 38 121
2. Groot-Brittannië 27 23 17 67
3. China 26 18 26 70
4. Rusland 19 18 19 56
5. Duitsland 17 10 15 42
11. Nederland 8 7 4 19

Nederland is met negentien medailles – waarvan acht gouden – op de elfde plaats van het medailleklassement geëindigd. De teleurstelling van chef de mission Maurits Hendriks over het resultaat is begrijpelijk. De Nederlandse equipe was de grootste in de geschiedenis van de Spelen. In veel sporten lagen er kansen op Nederlands succes. Met tien vierde plaatsen sloeg de balans te vaak net door naar de verkeerde kant.

Dat Nederland in zoveel sporten dicht bij het podium eindigde, duidt ook op een positieve ontwikkeling: in tal van disciplines doet Nederland mee in de mondiale top. Opvallend is het relatief sterke optreden van de vrouwen, ook in traditionele teamsporten. Rio 2106 zijn voor Nederland vooral de Spelen van de vrouwen geworden. Zij wonnen zes van de acht gouden medailles. De volleybalsters en de handbalsters maakten indruk, ook al wonnen zij geen hoofdprijs.

Grootste dissonant in het optreden van TeamNL was de affaire-Yuri van Gelder. In de publieke kritiek op het heenzenden van de turner klonk weerzin door tegen de ‘bobo’s’ en hun bedrijfmatige disciplinering van de sport. Met adequate communicatie had de leiding van NOC*NSF zich veel gramschap kunnen besparen.

De Spelen in Tokio zijn pas over vier jaar, maar de nieuwe olympische cyclus begint de komende maanden al. De sportkoepel zal nu mede met het oog op de besteding van gelden kritische evaluaties houden met de kernsporten die teleurstellend hebben gepresteerd: judo, zwemmen, hippische sport en hockey bij de mannen.

De mondiale slag om de oIympische prijzen wordt elke vier jaar heviger. De verschillen tussen een medaille of geen medaille, en de verschillen tussen goud, zilver en brons worden steeds kleiner. Niet eerder was roem zo vergankelijk.

    • Commentaar NRC