De Thuiskok: Aubergine met yoghurt

Ik zei maandag al dat aubergine een veelvoorkomend ingrediënt in de Turkse keuken is. Ze doen er van alles mee: serveren in een salade, er puree of hummus van maken, het frituren, stomen, bakken of grillen, zodat je er een rokerige smaak voor terugkrijgt.

Maar aubergine samen met yoghurt als broodbeleg eten, daar had ik nog nooit van gehoord. Wat dat betreft is het ook wel eens leuk verrast te worden. Je kunt trouwens voor dit recept het beste kleine aubergines gebruiken, die zijn wat zachter en minder taai en sponsachtig dan de grotere exemplaren.

Prik met een vork enkele malen in de aubergines en de puntpaprika’s en rooster ze 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte, boven het gasfornuis of desnoods onder de grill van de oven, tot het vruchtvlees heel zacht is. De paprika’s zijn sneller klaar, die zijn kleiner. Draai ze regelmatig om. Stamp de knoflook met het zout fijn in een vijzel. Haal de aubergines en de paprika’s van het vuur, verwijder de schil van de paprika’s, plet het vruchtvlees met een vork en meng het met de yoghurt. Voeg de olijfolie toe en serveer koud met brood.

    • Sam de Voogt