Team Sky begint Vuelta oppermachtig als in Tour

Winst in de ploegentijdrit, met direct 52 seconden winst op de Tinkoffploeg van concurrent Alberto Contador. De leiderstrui voor Peter Kennaugh, die een dag later werd overgenomen door ploeggenoot Michal Kwiatkowski, na de door Gianni Meersman gewonnen eerste etappe. Het Britse Team Sky begon het openingsweekeinde van de Ronde van Spanje zoals het de Tour eindigde: met overmacht.

Kopman Chris Froome gaf zelf vooraf aan dat bij hem het allerbeste er af was, na zijn derde Tourzege en het olympisch brons op de tijdrit in Rio de Janeiro. En vlak voor de start van de Vuelta moest zijn Spaanse meesterknecht Mikel Landa afzeggen met een heupblessure. Toch wil de Keniaanse Brit een poging doen om na twee tweede plaatsen (2011 en 2014) de Spaanse ronde een keer te winnen. Al was het opvallend dat hij zaterdag in de laatste meters van de ploegentijdrit moest lossen.

Ook zijn concurrenten van Movistar, Nairo Quintana en Alejandro Valverde, kampen met vermoeidheid van de Tour. De Spaanse ploeg eindigde als tweede in de ploegentijdrit over dertig kilometer, in dezelfde tijd als Sky. Lotto-Jumbo begon de Vuelta goed, met een zesde plaats. Kopman Steven Kruijswijk kon leven met het verlies van 27 seconden op Froome, Quintana en Valverde. De nummer vier van de Giro kampte in de aanloop naar de Vuelta met ziekte, maar wil meedoen om de eindzege.