Sterkste stijging huizenprijs in twaalf jaar

Desondanks zijn koophuizen nog altijd bijna 13 procent goedkoper dan in 2008, toen de markt op zijn hoogtepunt was.

Een vrouw loopt langs een huis dat te koop staat in Rotterdam.
Een vrouw loopt langs een huis dat te koop staat in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De prijzen van koopwoningen zijn in juli gestegen met het sterkste tempo sinds 2004. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dat maandag bekend. Bestaande koopwoningen waren vorige maand 4,9 procent duurder dan in juli 2015.

Daarmee wordt de stijgende lijn doorgetrokken van koopwoningprijzen die sinds juni 2013 ingezet. Dat jaar was een dieptepunt voor de markt. Vergeleken met toen zijn de prijzen nu 11,1 procent hoger. Vergeleken met augustus 2008 - vlak voor de crisis, toen de huizenmarkt op zijn hoogtepunt was - zijn de prijzen momenteel 13 procent goedkoper.

Vorige week maakte Het Kadaster al bekend dat de verkoop van huizen in juli met 7,1 procent is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Lees ook: Hoe houd je als huizenkoper je hoofd koel?