Staatsloterij schikt met misleide deelnemer

Loterijverlies De Staatsloterij heeft vorig jaar zomer een geheime schikking getroffen met een deelnemer, blijkt uit documenten die NRC heeft ingezien.

Foto ANP / Koen van Weel

De Staatsloterij heeft vorig jaar zomer een geheime schikking getroffen met een deelnemer. In ruil voor 4.250 euro trok die zijn rechtszaak voor een schadevergoeding wegens misleiding tegen de loterij in. Dat blijkt uit documenten die NRC heeft ingezien. De Staatsloterij bevestigt de schikking.

De schikking is koren op de molen van de door Ferdy Roet opgerichte stichting Loterijverlies (194.000 betalende leden). In een zaak aangespannen door Loterijverlies oordeelde de Hoge Raad vorig jaar dat de Staatsloterij schuldig is aan misleiding. Van 2000 tot 2008 trok de loterij prijzen uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten waardoor de winkans veel kleiner was.

Na het arrest van de Hoge Raad onderhandelde Loterijverlies met de Staatsloterij over een schadevergoeding, maar Roet eiste honderden miljoenen en dat vond de loterij veel te gortig. Volgens Roet toont de schikking aan dat hij wel degelijk de juiste bedragen eiste. Als al zijn 194.000 Loterijverliesdeelnemers hetzelfde schikkingsbedrag krijgen, zou de Staatsloterij (die begin dit jaar met Lotto opging in de Nederlandse Loterij) ruim 800 miljoen euro kwijt zijn.

Roet laat weten dat de schikking de „absolute doodsteek” is wat betreft de pogingen van de Staatsloterij „om er nog langer onderuit proberen te komen om geld terug te geven aan de bedrogen deelnemers”. Complicerende factor is dat Roet onlangs door de rechter werd geschorst als bestuurder van Loterijverlies zodat onderzoek kan worden gedaan naar financiële transacties. Zo gaf Roet zichzelf via Loterijverlies een hypotheek van 1,5 miljoen.

De Staatsloterij stelt dat van de schikking geen absoluut precedentwerking uitgaat en dat die is gesloten vanwege een samenspel van factoren.

    • Camil Driessen