Spelen

Ellen van Langen ongevraagd in tv-reclame

Voor het bedrijf Makelaarsland krijgen de Olympische Spelen nog een staartje. Ellen van Langen, winnares van olympisch atletiekgoud in 1992, heeft bij Makelaarsland bezwaar aangetekend tegen de tv-reclame waarmee het bedrijf drie weken lang adverteerde. In de commercial verwijst de makelaar naar de Ellen van Langenstraat: ook daar gaat het volgens Makelaarsland „heel snel” met de huizen.

De reclamespot is zonder toestemming van Van Langen gemaakt. Normaal ontvangt een sporter voor gebruik van zijn naam of portret in een reclame een vergoeding. Het gaat de voormalige atlete naar eigen zeggen niet om het geld, wel dat de indruk kan zijn ontstaan dat zij haar medewerking heeft verleend. „Ik krijg de laatste dagen vragen: goh, zo’n spotje, hoeveel krijg je daar nu voor?”, aldus Van Langen. Als de makelaar niet met een fatsoenlijke compensatie komt, stapt zij naar de rechter. Jeroen Stoop, algemeen directeur van Makelaarsland, is het niet met Van Langen eens. „Die straat bestaat echt, verder is het gewoon een sympathiek spotje”, aldus Stoop. „Echter, bij een rechtszaak weet je de uitkomst niet, dus ik geef liever genoegdoening.”

De gang naar de rechter biedt inderdaad onzekerheid. Onlangs kreeg ex-bondscoach Louis van Gaal 25.000 euro schadevergoeding voor ongevraagd gebruik van een foto van hem in een eenmalige dagbladadvertentie. Het is de vraag wat de vergoeding zou zijn voor drie weken lang de naam van een gouden olympiër in je reclamespot.

    • Bas Kist