Speedo verbreekt sponsordeal met olympiër Lochte

Ook kledingmerk Ralph Lauren breekt met de twaalfvoudig medaillewinnaar, die zich misdroeg tijdens de Spelen.

Ryan Lochte is zijn sponsordeal met Speedo kwijt. Verwacht wordt dat er meer sponsors zullen breken met de olympiër. Foto: Michael Sohn / AP

Kledingmerken Speedo en Ralph Lauren hebben net als medisch technologiebedrijf Syneron Medical het sponsorcontract met Ryan Lochte, één van de vier zwemmers van de Amerikaanse olympische ploeg bij de Spelen in Rio, verbroken. Aanleiding is het verzonnen verhaal van de olympiërs over een gewapende overval, om te verdoezelen dat ze zich in een dronken bui hadden misdragen.

Speedo USA liet in een korte verklaring weten dat het 50.000 dollar van het salaris van de 32-jarige Lochte zal doneren aan Save the Children, om Braziliaanse kinderen financieel te steunen:

“Hoewel we meer dan tien jaar lang successen hebben beleefd met Ryan kunnen we dit gedrag, dat ingaat tegen waarden van ons merk, niet goedpraten.”

Verwacht wordt dat Speedo, Ralph Lauren en Syneron Medical niet de laatste sponsors zullen zijn die de handen aftrekken van de zwemmer.

Lees ook: ‘Die overval hebben ze verzonnen’

Vorige week richtten de Amerikaanse zwemmers Ryan Lochte, Jack Conger, Gunnar Bentz en Jimmy Feigen in dronken toestand vernielingen aan in de toiletten van een tankstation in Rio de Janeiro. Eén van hen ging op de vuist met een bewaker. Toen de eigenaar de politie inschakelde, betaalden de zwemmers snel de aangerichte schade en maakten ze zich uit de voeten.

In eerste instantie verklaarde Lochte dat hij en zijn drie teamgenoten het slachtoffer waren geweest van een gewapende overval. Ze zouden in hun taxi zijn beroofd door overvallers die zich voordeden als agenten. Op de bewakingsbeelden was echter niets te zien. De Braziliaanse politie ging vervolgens uit van een verzonnen verhaal. Hierop veranderde de verklaring van Lochte: zo zouden de overvallers geen agenten zijn geweest maar ‘gewone’ overvallers.

Een verslag van het voorval op de Amerikaanse zender CBSN, met de beelden van de beveiligingscamera’s:

Lochte heeft inmiddels, net als het Amerikaans olympisch comité, zijn excuses aangeboden voor de verzonnen verklaring. Het comité en de Amerikaanse zwembond hebben laten weten de zwemmers te zullen straffen.

    • Etienne Verschuren