Sarkozy wil weer president van Frankrijk worden

De Republikein maakt goede kans om te winnen van zijn belangrijkste concurrent Alain Juppé.

Foto Vincent Kessler / Reuters

Nicolas Sarkozy stelt zich kandidaat voor het Franse presidentschap. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt op Facebook en andere sociale netwerken. De Republikein wil deelnemen aan de verkiezingen in 2017. De officiële aankondiging staat in zijn boek Tout pour la France dat woensdag verschijnt, maar lekte kort geleden al uit via persbureau AFP.

Sarkozy was president van Frankrijk van 2007 tot 2012. Terwijl in het Elysée de socialist François Hollande de scepter zwaaide, werd hijzelf voorzitter van de Republikeinse partij. De verwachting was al dat hij die functie deze week zou neerleggen. Volgens de partijstatuten moet een partijvoorzitter uiterlijk op 25 augustus aftreden als hij wil deelnemen aan de voorverkiezingen in november.

De 61-jarige Sarkozy is bepaald niet de eerste die zich kandidaat stelt voor het ambt, maar geldt wel als topfavoriet. Hij is er klaar voor, probeert hij te zeggen met een fragment uit zijn boek “Alles voor Frankrijk”:

“Ik voelde dat ik de kracht had om deze strijd te voeren in deze tergende tijden in onze geschiedenis.”

De belangrijkste concurrent voor Sarkozy is oud-premier Alain Juppé. Die loopt in de peilingen vooralsnog op Sarkozy voor.

Lees ook: Dit wordt (waarschijnlijk) de nieuwe president van Frankrijk

Ondanks zijn achterstand is Sarkozy zeker niet kansloos, zegt NRC-correspondent Peter Vermaas:

“In de peilingen voor de voorverkiezingen staat oud-premier Alain Juppé, de burgemeester van Bordeaux, nog altijd licht voor op Sarkozy. Maar de oud-president gokt dat een harde lijn over islam en immigratie in het huidige klimaat in Frankrijk hem alsnog de Republikeinse nominatie kan bezorgen.”

    • Bastiaan Nagtegaal