Sadiq Khan deelt kritiek op Corbyn

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft zich zondag geschaard in de lange rij van Labour-prominenten die zich uitspreken tegen Jeremy Corbyn. Vanaf vandaag hebben 640.000 leden een maand lang de tijd hun stem uit te brengen op hun keus voor partijleider.

De strijd gaat tussen Corbyn, die vorig jaar met overweldigende meerderheid werd gekozen als opvolger van Ed Milband na de verloren verkiezingen van 2015, en Owen Smith, oud-schaduwminister voor Werkgelegenheid en Pensioenen.

Het is vooral een strijd om de toekomst van de partij. Corbyn trekt volle zalen met zijn roep om radicaal linkse alternatieven, waaronder hernationalisatie van het spoor, grotere macht voor de vakbonden.

Maar volle zalen met activisten betekent niet dat de kiezer ook gelooft in zijn leiderschap. Corbyn is volgens de peilingen de minst populaire oppositieleider in de geschiedenis. Labour-kiezers hebben zelfs meer vertrouwen in het leiderschap van premier Theresa May, dan in dat van hun eigen partijleider.

Labour-Lagerhuisleden vrezen daarom electoraal verlies. Want de kans bestaat dat May dit najaar verkiezingen uitschrijft. Ze werd premier na het aftreden van David Cameron, die opstapte na het door hem verloren Brexit-referendum, en zal een eigen mandaat van de kiezer willen. Nu de oppositie zo verdeeld is – niet alleen bij Labour, maar ook bij de UK Independence Party rommelt het sinds het opstappen van Nigel Farage – is het gunstig voor haar verkiezingen uit te schrijven.

Labour zou dan wel eens de helft van zijn 230 zetels kunnen verliezen. Smith hoopt met een meer centrumlinkse boodschap dat verlies te kunnen tegenhouden.

Khan, die met het grootste persoonlijke mandaat ooit in de Britse geschiedenis tot burgemeester werd gekozen, bleef tot dusver afzijdig in de leiderschapsstrijd. Maar in een opinieartikel in The Observer schreef hij zondag: „Jeremy heeft al bewezen dat hij geen effectief team kan vormen, en heeft het vertrouwen en het respect van de Britten niet kunnen winnen.”

Dat zal, vreest Khan, ertoe leiden dat de Tories aan de macht blijven: Juist „door verkiezingen te winnen, maak je het verschil”.

    • Maral Noshad Sharifi