Rozenmarkt

Rozenproductie neemt in Europa al jaren af

In Europa verhandelde rozen zijn vaak elders in de wereld gekweekt. Inmiddels komt tweederde van de rozen uit Kenia en Ethiopië. Ook India speelt een belangrijke rol. Dat heeft FloraHolland maandag gemeld. De sierteeltcoöperatie wijst erop dat het areaal waarop rozen worden verbouwd in Europa de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart is gekrompen. Dat komt vooral door hoge energiekosten, strikte regelgeving en de lage prijzen van importrozen. In Nederland wordt nu nog 238 hectare besteed aan rozenproductie, tegen zo’n 850 hectare in 2004. Nederland blijft een belangrijke marktplaats voor rozen. De veiling van FloraHolland verhandelde vorig jaar 3,5 miljard rozen, die vooral naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gingen. (ANP)

    • Barbara Rijlaarsdam