Rechter schort Obama’s bezwaar tegen toiletwet op

De president wil dat transgenders hun eigen wc kunnen kiezen, terwijl de toiletwet in North Carolina dat niet toestaat.

In een hotel in Durham, North Carolina wordt geprotesteerd tegen de omstreden toiletwet. Foto Jonathan Drake/Reuters

Een federale rechter in Texas heeft tijdelijk een streep gezet door een besluit van Barack Obama om transgenders in North Carolina toe te laten op de wc die past bij hun geslacht. De president besloot afgelopen voorjaar om een richtlijn uit te vaardigen die ingaat tegen de omstreden toiletwet in North Carolina. Terwijl in de wet staat dat iedereen in publieke gelegenheden het toilethokje moet kiezen dat matcht met de sekse die op het geboortecertificaat vermeld staat, is Obama van mening dat mensen daarin vrij moeten zijn.

Daarop werden Obama en zijn regering aangeklaagddoor dertien staten, waaronder Texas. Zij zijn van mening dat de president zijn bevoegdheden misbruikt om op statelijk niveau aangenomen wetgeving te verwerpen en hen zijn eigen voorkeuren op te leggen. Zij laakten bovendien Obama’s toespeling op het verliezen van overheidssubsidie voor educatie als er sprake is van beleid dat tegen antidiscriminatieregels ingaat.

Rechter Reed O’Connor uit Texas gaf in zijn vonnis geen direct oordeel over de inhoud van de toiletwet of Obama’s bezwaar. Wel zei hij dat de statelijke politici zelfstandig een juist oordeel kunnen vellen:

“De grondwet schrijft voor dat deze politieke keuzes gemaakt moeten worden door de juiste gekozen en aangestelde politici, die de juiste legale procedures moeten volgen.”

Controversiële wet

De aankondiging van de president kwam afgelopen mei een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie besloot North Carolina aan te klagen vanwege de toiletwet. Die bestempelde de regelgeving als “discriminerend”. Ook vanuit de LGBT-hoek kwam er veel kritiek. Diverse artiesten besloten daarnaast de staat te mijden vanwege de hokjeswet.

Lees ook: In North Carolina is de wc een slagveld

Het besluit om de richtlijn van Obama op te schorten komt op het moment dat veel Amerikaanse scholen maandag weer open gaan. Het was daarom van belang dat er een tijdelijke uitspraak zou volgen, vooruitlopend op een gerechtelijk besluit over de houdbaarheid van de toiletwet.

    • Jorg Leijten