Project-X-veroordeelde opgepakt in België

De 22-jarige Fries kreeg van alle relschoppers de grootste straf. Hij hield zich schuil in Antwerpen.

Beelden van brandstichting in september 2012 in Haren. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De Antwerpse politie heeft zondag een voortvluchtige Nederlander opgepakt die nog een celstraf van 283 dagen moet uitzitten vanwege zijn rol bij de Project-X-rellen in 2012 in het Groningse Haren. De 22-jarige man van Joegoslavische komaf is geboren in Sneek en in 2013 veroordeeld voor brandstichting en het gebruik geweld tegen de politie, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt naar verwachting uitgeleverd aan Nederland.

Volgens het OM dacht de Fries zijn straf te ontlopen door naar Antwerpen te verhuizen, maar werd hij opgespoord door het zogeheten FASTNL-team. Die politieafdeling is belast met het opsporen van voortvluchtigen die nog een langere gevangenisstraf moeten uitzitten in Nederland.

Project-X

De 22-jarige man was op 21 september 2012 aanwezig in Haren toen een feest daar uit de hand liep. Een meisje wilde haar zestiende verjaardag vieren met vrienden, maar zette het bijbehorende Facebookevenement per ongeluk op de status ‘openbaar’, waardoor er duizenden jongeren op af kwamen en er rellen ontstonden.

De voortvluchtige Nederlander gooide daarbij spullen naar de politie en stak een auto en meerdere fietsen in brand. Hij kreeg daarvoor van alle betrokkenen de hoogste straf.

De manis in 2013 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 117 dagen met aftrek van voorarrest, waarvan 100 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van 2 jaren. Ook kreeg hij Reclasseringstoezicht en 240 uren werkstraf opgelegd. Na beroep van het OM werd dat een celstraf van tien maanden. Daartegen ging de Friese verdachte aanvankelijk in cassatie, maar trok dat later in.

    • Jorg Leijten