Probiotica voorkomen darminfectie prematuren

Geneeskunde

Minder te vroeg geborenen met ernstige darmontsteking, dankzij een bacteriepapje in de voeding. Dat is de uitkomst van een nieuwe behandeling in het Erasmus MC Rotterdam. Maandag verschenen de resultaten in Scientific Reports.

Kinderen die acht weken te vroeg geboren worden, wegen vaak nog geen kilo en zijn daardoor heel kwetsbaar. Ze hebben een hoog risico op een ontstoken darm, wat levensbedreigend is. De helft tot een derde van deze te vroeg geborenen overlijdt aan zo’n darmontsteking. In het onderzoek kreeg 7,8 procent van de baby’s die het bacteriepapje niet kregen een darmontsteking, tegen 5,1 procent van de baby’s die wel bacteriën kregen.

Artsen denken dat de darmontsteking ontstaat door een verkeerde balans of diversiteit van de bacteriën in de darm. De kinderen voorzien van extra ‘goede’ bacteriën (probiotica) zou preventief kunnen werken.

De Nederlandse inspectie is uiterst terughoudend geworden met proeven waarin probiotica aan kwetsbare patiënten worden gegeven, want in 2008 stierven in Utrecht volwassen patiënten tijdens een proef met probiotica tegen alvleesklierontsteking.

Erasmus MC kreeg toestemming, onder strenge voorwaarden. De baby’s mochten meedoen zolang ze in het Erasmus MC waren. Als zij naar een ziekenhuis dichterbij het ouderlijk huis gingen, stopte de deelname.

„Als je bedenkt welke beperkingen er aan deze studie zaten, is het resultaat toch heel positief”, zegt kinderarts Marijn Vermeulen, laatste auteur van de studie. „We zagen geen bijwerkingen.”

    • Sander Voormolen