Plagiaat

Mexico’s president schreef scriptie grotendeels over

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto ligt onder vuur omdat hij een groot deel van zijn afstudeerscriptie zonder bronvermelding zou hebben gekopieerd. De meester in de rechten zou ongeveer 29 procent van zijn scriptie hebben overgeschreven.

De journaliste Carmen Aristegui publiceerde op haar website tal van voorbeelden van passages die zijn overgenomen zonder bronvermelding. Van de 682 alinea’s lijken er 197 rechtstreeks te zijn overgeschreven.

Peña Nieto studeerde in 1991 af in de rechten aan de Panamericana Universiteit in Mexico-Stad, met een scriptie over het Mexicaanse presidentschap. Zeker 20 alinea’s schreef hij over uit een boek over de grondwet van oud-president Miguel de la Madrid, die het land leidde tussen 1982 en 1988. Daarnaast kopieerde Peña Nieto werk van tien andere rechtsgeleerden en historici.

Een woordvoerder van de president sprak in een verklaring van „stijlfouten” en van „het per ongeluk weglaten van verwijzingen” in de scriptie, „die 25 jaar geleden werd geschreven en voldeed aan de eisen van de Universiteit”.

Aristegui zat de president eerder dwars met onthullingen rond het Casa Blanca, een huis dat de vrouw van Peña Nieto had gekocht van een Chinese projectontwikkelaar die een grote overheidsopdracht kreeg. Voor deze ‘fout’ bood Peña Neto vorige maand zijn excuses aan tijdens een rede over de bestrijding van corruptie. (NRC)

    • Maartje Somers