Overstromingen dreigen bij Tokio door tyfoon

In een halve dag tijd viel 400 millimeter regen. Het weg-, trein- en vliegverkeer raakte ernstig ontregeld.

Voetgangers trotseren in Tokio het noodweer.
Voetgangers trotseren in Tokio het noodweer. Foto Akiko Matsushita / Kyodo News / AP

De Japanse autoriteiten hebben een overstromingswaarschuwing afgegeven voor twee rivieren in het stedelijk gebied rond Tokio. De Tsurumi en de Irima dreigen buiten hun oevers te treden door de zware regenval. Die is veroorzaakt door de tyfoon die de afgelopen dag over de stad is getrokken. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

De tyfoon Mindulle viel in de laagste categorie 1. Wel viel in 12 uur tijd 400 millimeter regen, meldt NRC-correspondent Kjeld Duits.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits For my Dutch readers

Meeste neerslag in Nederland
1951: 148 mm/24 uur
2011: 79 mm/1 uur

Vandaag in #Japan
400 mm/12 uur
120 mm/1 uur

Twitter avatar nippon_en Nippon.com The Tama River today and on a normal day, taken from Futako Tamagawa. (via @tohru_hirano) https://t.co/zRCh8gTFVA

Het komt zelden voor dat Tokio getroffen wordt door een tyfoon. Door de wateroverlast ontstonden opstoppingen op de weg en werd het treinverkeer ontregeld. Op Narita International Airport moest de luchtverkeersleiding de verkeerstoren tijdelijk verlaten. Dat is in de geschiedenis slechts een keer eerder gebeurd, meldt persbureau AP. In maart 2011 ging de toren dicht in verband met de aardbeving die uiteindelijk leidde tot de dodelijke tsunami. Maandag werden honderden vluchten geannuleerd.

Weinig slachtoffers

De Japanse Brand- en Rampenbestrijdingsdienst heeft volgens AP elf gewonden gemeld, van wie drie ernstig. De autoriteiten hadden tienduizenden mensen geadviseerd het gebied te evacueren. Het is aan de waarschuwingen te danken dat het aantal slachtoffers meevalt, denkt Duits:

“Vorig jaar zijn er zeer zware overstromingen geweest, dichtbij Tokio. Daarbij viel meer dan 500 millimeter regen en zijn meerdere doden gevallen. Die overstromingen zijn weken in het nieuws geweest. Waarschijnlijk zijn mensen daar van geschrokken en nu misschien wat voorzichtiger geweest. Ikzelf ook. Ik ben vandaag niet de straat op geweest.”

Mindulle is inmiddels doorgetrokken richting Hokkaido. Toch wordt ook in Tokio de komende dagen nog veel regen verwacht.