Orgastisch koper en een duet met een koekoek

Erg origineel is de muziek van de Finse componist Erkki Melartin (1875-1937) niet. Die oriëntaalse melodieën boven golvende strijkers in het symfonische gedicht ‘Traumgesicht’ doen sterk denken aan ‘Shéhérazade’ van Rimsky-Korsakov. De uitbarsting vol orgastisch koper in ‘Marjatta’ lijkt een saluut aan Richard Strauss. Parelende akkoorden als van hitte trillende lucht in het zoete ballet ‘Sininen helmi’: typisch Ravel.

Is dat erg? Nee, want Melartin compenseert zijn bescheiden eigen stem met groot vakmanschap. Bovendien vult de trage herontdekking van zijn muziek een vacuüm: in het vroeg twintigste-eeuwse Finland was Jean Sibelius heus niet de enige componist. Degelijk is ook deze uitvoering van het Fins Radio Symfonieorkest onder leiding van Hannu Lintu. In ‘Marjatta’, gebaseerd op het volksepos Kalevala, zingt de fraaie sopraan Soile Isokoski een verstild duet met een koekoek.

    • Floris Don