Onzeker of aanslag Turkse bruiloft werk van kind was

Eerst werd gemeld dat de dader hooguit 14 was, maar daar zijn volgens de premier te weinig bewijzen voor.

Een man zit bij de kist van een van de slachtoffers van de aanslag. Foto Ahmed Deep / AFP

Het is nog onduidelijk wie de dodelijke aanslag heeft gepleegd tijdens een trouwerij in Gaziantep, afgelopen zaterdag. Dat heeft premier Binali Yildirim maandag gezegd, meldt persbureau AP. Hij kwam daarmee terug op de verklaring van president Recep Tayyip Erdogan dat de dader een kind van 12 tot 14 jaar oud was.

De zelfmoordenaar blies zichzelf op op een bruiloft van een Koerdisch stel. Zeker 54 mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie 22 kinderen. Van de 66 gewonden zijn veertien mensen er ernstig aan toe. Volgens Yilderim “is er nog geen aanwijzing gevonden met betrekking tot de dader van deze aanval”. Ook niet of het gaat om een volwassene of een kind.

Lees meer over de aanslag: In bloedbad op bruiloft komt al het Turkse drama samen

Vermoed wordt dat de aanslag het werk is van terreurbeweging Islamitische Staat, met name omdat het doelwit Koerdisch was. IS is verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op Koerden. Bovendien hebben Koerdische strijders in Syrië IS een aantal gevoelige nederlagen toegebracht.

De aanslag van afgelopen zaterdag was de bloedigste in Turkije dit jaar. Volgens Turkse beveiligingsofficials werd bij de aanslag eenzelfde soort bom gebruikt als bij de aanslagen in de grensstad Suruç (juli 2015) en Ankara (oktober 2015) waarbij respectievelijk dertig en 97 mensen om het leven kwamen. Die aanslagen werden gepleegd door een IS-cel uit de stad Gaziantep. Ook toen waren Koerden het doelwit.

Bekijk ook de In Beeld van NRC over de aanslag: Rouw na grote aanslag op bruiloft in Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu sprak maandag duidelijke woorden over de bestrijding van ‘Daesh’, zoals de Turken IS noemen:

“Onze grens zou volledig moeten worden gezuiverd van Daesh en we zullen er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Maandag werd het artillerievuur geopend op de Syrische plaats Jarablus, waar IS zich schuilhoudt. Ook de Syrische Koerden van de PYD-beweging werden in de Noord-Syrische stad Manbij onder vuur genomen.

    • Etienne Verschuren
    • Bastiaan Nagtegaal