Nog eens vijftien duizend e-mails Clinton openbaar

De documenten worden half oktober vrijgegeven, enkele weken voor de presidentsverkiezingen.

Ondanks dat het FBI-onderzoek naar de e-mails is afgesloten, blijft de affaire Clinton achtervolgen. Foto: Carolyn Kaster / AP

Nog eens vijftien duizend e-mails die Hillary Clinton stuurde vanaf haar privé-server worden openbaar gemaakt. Dat meldt de Washington Post.

Maandag droeg een Amerikaanse federale rechter het ministerie van Buitenlandse Zaken op de e-mails binnenkort vrij te geven. Waarschijnlijk gebeurt dit vanaf half oktober, enkele weken voor de presidentsverkiezingen.

Lees ook: Vijf vragen over de e-mailaffaire die Clinton blijft achtervolgen.

The New York Times meldde vorig jaar dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken haar correspondentie had gevoerd via een privé-server die in de kelder van haar huis in Chappaqua, New York stond. Het sturen van geheime overheidsinformatie via privé-e-mail is verboden in de VS. Clinton had de FBI 55.000 mails aangeleverd voor het onderzoek van de FBI. Het onderzoek van de FBI naar de e-mailaffaire werd in juli gestaakt.

De e-mails moeten door het ministerie worden vrijgegeven vanwege de Freedom of Information Act, die stelt dat dergelijke documenten publiek beschikbaar moeten worden gemaakt. De e-mails worden echter eerst door het ministerie gescreend op de aanwezigheid van gevoelige informatie. Dit proces is momenteel gaande. Critici wijzen erop dat het ministerie te lang de tijd neemt om de documenten openbaar te maken.

    • Etienne Verschuren