Motorclubs houden vaker huiskamerbijeenkomsten

Autoriteiten proberen motorclubs uit cafés te weren en clubhuizen te sluiten.

Foto ANP / Marco de Swart

Bijeenkomsten van verdachte motorclubs vinden steeds vaker plaats in huiskamers van individuele clubleden. Die ontwikkeling ziet de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, voorzitter van het landelijk burgemeestersoverleg over de aanpak van motorclubs. Ook leiders van motorclubs zeggen tegen NRC dat zij in toenemende mate samenkomen in huiskamers.

Achtergrond hiervan is de aanpak van de overheid om zo veel mogelijk clubhuizen van verdachte motorclubs te sluiten. De afgelopen twee jaar hebben autoriteiten 43 clubhuizen gesloten of de aanvraag tot vestiging geblokkeerd. Leden van motorclubs weken uit naar de reguliere horeca, maar exploitanten en autoriteiten proberen hen ook daaruit te weren. Zo spraken ondernemers uit het Limburgse Sittard-Geleen vorige maand met de politie af dat zij leden van bepaalde motorclubs de toegang gaan ontzeggen.

Lees ook: Motorclubleden niet welkom

Hierdoor verplaatsen motorclubs hun bijeenkomsten naar woonhuizen van leden, zegt burgemeesters Meijer.

„Of er sprake is van een waterbedeffect als motorclubs hun clubhuizen kwijtraken? Ja. Dat ze thuis samen komen, betekent wel dat de chapters wat kleiner blijven, want je kunt niet met tachtrig man bij iemand thuis komen.”

Ook leiders van motorclubs geven aan dat de aanpak ertoe leidt dat ze op andere plekken afspreken. Xanterra Manuhutu van motorclub Satudarah: „Sommige afdelingen komen bij elkaar thuis. Dat moet wel. Omdat er geen clubhuis is. En omdat het ons op veel plekken heel moeilijk wordt gemaakt om bij elkaar te komen in kroegen.”