Koning van Marokko leidt strijd tegen terreur

Diaspora Marokko ontpopt zich als medestander in de strijd tegen terrorisme. De koning spoort Marokkanen in het buitenland aan een front tegen terreur te vormen.

©

Koning Mohammed VI heeft in de strijd tegen het jihadisme voor het eerst Marokkanen die buiten Marokko wonen aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Volgens hem moeten de circa vijf miljoen Marokkanen in het buitenland de regels van hun geloof zo naleven dat ze „met joden en christenen een gezamenlijk front tegen extremisme en terreur kunnen vormen.” Mohammed VI zei het afgelopen weekeinde in een toespraak ter gelegenheid van de 63ste viering van de revolutie van de koning en het volk. Hij werd zondag zelf 53 jaar.

De koning wees met zijn uitspraken naar betrokkenen bij aanslagen in België en Frankrijk die Marokkaanse wortels hadden of over een dubbel paspoort beschikten. „Terroristen die in naam van de islam handelen zijn geen moslims. Deze individuen zijn de weg kwijtgeraakt en zijn voor altijd tot de hel veroordeeld”, stelde de koning.

Mohammed VI ging in een televisietoespraak van vijftien minuten specifiek in op de aanval op de Franse priester Jacques Hamel, die in Saint-Étienne-du-Rouvray door twee jongeren werd onthoofd uit naam van IS.

„Een priester doden in zijn kerk is een onvergeeflijke en krankzinnige daad.”

De koning spoorde de Marokkanen in het buitenland aan zich „te verenigen en altijd op de eerste rij te staan tussen de verdedigers van de vrede.” Hij stelde dat „Marokkanen in harmonie moeten leven en samenhorigheid moeten tonen in de landen waar ze verblijven.” Verder drong de vorst er bij zijn landgenoten op aan hun geloof trouw te blijven en benadrukte hij dat aanslagen ook slachtoffers hebben gemaakt onder de Marokkaanse diaspora.

„Iedereen die gelooft in wat ik nu zeg, is een doelwit van terrorisme.”

Volgens de Marokkaanse koning maakt IS misbruik van het gebrek aan kennis van de islam bij jongeren in Europa. Zo worden juist idealen van de islam als vrijheid, openheid en tolerantie aangevallen.

Van de circa vijf miljoen Marokkanen in het buitenland wonen er ongeveer een miljoen in Frankrijk. Spanje volgt met circa 750.000 Marokkanen. In België en Nederland wonen respectievelijk 430.000 en 370.000 mensen met een Marokkaans paspoort.

Dertien jaar na de terreuraanslagen in Casablanca, waarbij 45 doden vielen, stelt Marokko zich nu op als partner in de strijd tegen de terreur. Aanvankelijk namen de politie- en inlichtingendiensten in Europa informatie uit Marokko weinig serieus. Mede onder invloed van Mohammed VI is dat veranderd. Het land speelt inmiddels een sleutelrol in de strijd tegen de extreem-islamistische groepen in Europa. Zo konden met de hulp van Marokko daders van aanslagen in Brussel en Parijs worden opgepakt.

Mohammed VI ontving afgelopen weekend nog een brief van de Franse president Hollande, waarin deze zijn grote waardering uitspreekt voor de koning en diens steun voor de strijd tegen terrorisme.

    • Koen Greven