Jazzmuzikant Toots Thielemans overleden

Thielemans was bekend van onder meer de muziek voor Turks Fruit en Baantjer.

Toots Thielemans op North Sea Jazz Festival, 2011.
Toots Thielemans op North Sea Jazz Festival, 2011. Foto NRC/Andreas Terlaak

De Belgische jazzmuzikant Jean-Baptiste ‘Toots’ Thielemans is maandag in het ziekenhuis overleden. Dat heeft zijn management gezegd tegenover het Belgische persbureau Belga. Hij is 94 jaar geworden.

Thielemans was een wereldberoemd mondharmonicaspeler en beroepsfluiter. Hij werkte samen met jazzlegendes als Louis Armstrong en Miles Davis, en speelde onder meer het iconische fluitwijsje van de film Turks Fruit. Ook speelde hij mondharmonica in het openingslied van de serie Baantjer.

Necrologie: De man die de mondharmonica liet huilen, tintelen en flirten

“Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden”, zei zijn manager tegen de Belgische krant De Morgen.

“Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen (…) Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.”

Reacties op overlijden

In een reactie op Twitter bracht de Belgische premier Charles Michel ‏”hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid”. Minister van Justitie Koen Geens sprak over “de grootste jazzmuzikant van ons land ooit”.

Onder de tweets gaat de tekst verder.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Rust zacht Toots. Hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid. Sterkte voor familie en vrienden.
Twitter avatar Koen_Geens1 Koen Geens De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende #Toots
Twitter avatar IlseDeLange Ilse DeLange RIP Toots Thielemans, thank you for your beautiful emotional melodies.

Geboren Brusselaar

Thielemans werd op 29 april 1922 geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Zijn ouders runden een kroeg in de Belgische hoofdstad en op driejarige leeftijd begon Toots met accordeonspelen. Jazzgitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli waren zijn eerste grote voorbeelden. In de jaren 30 begon Tielemans - astmapatiënt - met mondharmonicaspelen, om op die manier zijn longen te trainen.

Muziekredacteur Amanda Kuyper schreef in 2012 een groot profiel van Toots Thielemans: ‘Het zachte ligt mij nu het best’

Hij verhuisde naar de Verenigde Staten en werkte daar samen met onder meer Quincy Jones en Ella Fitzgerald. In 1957 liet hij zich naturaliseren tot Amerikaan en vijf jaar later kwam met hit Bluesette zijn grote doorbraak. Tot op zijn oude dag zouden de royalties uit het nummer hem van een inkomen voorzien. In 1964 kocht Tielemans een huis in de VS. Daar woonde hij vanaf toen het grootste deel van zijn tijd.

Geen optredens meer

Twee jaar geleden stopte Thielemans met het geven van optredens. Naar eigen zeggen was hij niet sterk genoeg meer om concerten te spelen. In het stadhuis van Brussel werd hij in 2012 tot ereburger van de stad benoemd. In 2001 verhief de Belgische koning Albert II hem al tot baron, vergelijkbaar met een Koninklijke onderscheiding in Nederland.

Lees dit stuk over Toots van een paar jaar geleden: Toots Thielemans negentig jaar, zijn ‘jazz met een traan’ tijdloos

Het titelnummer van Turks Fruit, gespeeld door Toots:

Het openingsnummer van de serie Baantjer, ook gespeeld door Toots: