Ingrijpende werkzaamheden A1 lopen fors uit

Het wegdek is beschadigd en daardoor duren de werkzaamheden nog tot 15.00 uur.

De A1 richting Amersfoort-Almere is sinds vrijdag afgesloten tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg. Foto Remko de Waal / ANP

Opnieuw lopen de werkzaamheden aan de spoorbrug over de A1 bij Muiderberg uit. Rijkswaterstaat verwacht dat de werkzaamheden nog tot zeker 15.00 uur vanmiddag gaan duren.

“Reis op een ander tijdstip, of werk thuis”, is het advies van Rijkswaterstaat vanochtend. De planning was dat de weg om 05.00 uur vanmorgen weer geopend zou worden, maar door herstelwerkzaamheden, gaat dat niet meer lukken.

Rond 01.00 uur waren de sloopwerkzaamheden aan de spoorbrug afgerond en kon het opruimen beginnen. Toen de zandlaag - die ervoor zou moeten zorgen dat het asfalt niet beschadigd raakt - verwijderd werd, bleek het wegdek door vallende stukken beton toch ernstig beschadigd te zijn.

Lees ook: Slopen en slepen langs nieuwe A1

Hoewel de sloop van de brug in eerste instantie spoedig verliep, meldde Rijkswaterstaat zondagmiddag al dat de planning niet gehaald ging worden:

“De steunpunten van de oude spoorbrug zijn taaier dan voorzien. Het slopen daarvan gaat, ondanks de inzet van de grootste machines, langzamer dan gepland.”

Grootscheepse werkzaamheden

De A1 richting Amersfoort-Almere is sinds vrijdag afgesloten tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg. Zondagavond ging vanaf 21.00 uur ook de weg richting Amsterdam dicht.

Door de herstelwerkzaamheden zijn voor verkeer richting Amsterdam minder rijstroken beschikbaar. Verkeer uit de richting Amersfoort kan slechts van één rijstrook gebruik maken vanwege de schade aan de rijstroken. Van 10.00 uur tot 15.00 uur is er vanuit Almere één rijstrook beschikbaar. Volgens Rijkswaterstaat moeten weggebruikers rekening houden met een vertraging van meer dan 60 minuten.

De werkzaamheden aan de A1 behelzen niet alleen die aan de spoorburg: ook wordt het stuk wegdek tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg verbreed en naar het zuiden verplaatst.

    • Maarten Back