IND stuurt 300 tijdelijke krachten weg

Door een daling in het aantal asielaanvragen in Nederland is hun hulp voorlopig niet meer nodig.

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Foto Robin Utrecht/ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) neemt afscheid van driehonderd tijdelijke medewerkers, terwijl voor 350 uitzendkrachten een andere functie wordt gezocht. Deze 650 medewerkers zijn volgens de IND niet meer nodig op hun huidige functie door een daling van het aantal asielaanvragen in Nederland.

De personeelsleden waarvan nu afscheid wordt genomen, waren vorig jaar aangetrokken om de oplopende stroom aan asielaanvragen te verwerken. Dat gebeurde onder druk van de vluchtelingencrisis, waardoor met name het aantal Syriërs dat naar Nederland kwam sterk toenam. De wachttijd voor iemand die een asielaanvraag wilde doen, liep daardoor op tot soms wel zeven maanden waar drie tot vier weken de norm is, zo verklaarde IND-directeur Rob van Lint tegenover de NOS.

Ambtenaren moesten als gevolg van de sterk groeiende vraag overwerken buiten kantooruren. De IND besloot daarom in maart, juni en augustus 2015 steeds een paar honderd mensen extra aan te nemen, ook om het reguliere personeel te ontlasten en in het weekend aanvragen aan te kunnen nemen. Die weekendopenstelling wordt per 1 oktober teruggedraaid.

Twitter avatar RobvanLint Rob van Lint Net interview NOS over afscheid nemen van groep tijdelijke asielmedewerkers bij @IND_NL en stoppen weekendopenstelling per 1 oktober.

Medewerkers ingezet voor na-reisaanvragen

Volgens de IND is de achterstand nu dusdanig teruggelopen, dat de extra hulp niet meer nodig is. Van de 650 tijdelijke medewerkers die nu niet meer nodig zijn op hun huidige functie, worden er 350 nu ingezet voor het verwerken van zogeheten na-reisaanvragen. Dat zijn verzoeken van vluchtelingen die hun familie willen laten overkomen.

De achterstand in wachttijd is nog niet helemaal weggewerkt, zo geeft de IND in een persbericht aan:

“Inmiddels zijn de medewerkers van de IND flink aan het inlopen op de verleden jaar ontstane lange wachttijden. Zoals het er nu uitziet krijgen binnen enkele maanden nieuwe asielzoekers te maken met een wachttijd van circa twee maanden. Zo verwachten we dat er vanaf 1 oktober onvoldoende asielwerk zal zijn voor het huidige aantal medewerkers dat dit doet.”

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie lag het aantal asielaanvragen vorige week op 500. Dat is de verzamelterm voor eerste asielaanvragen, na-reisverzoeken en herhaalde asielaanvragen.