Handbal

Geen medaille, wel goede promotie voor de sport

De tweede plaats van de Nederlandse handbalsters op het WK in eigen land, eind december, moest bij de Spelen in Rio de Janeiro een passend vervolg krijgen. Het lukte niet. In de strijd om het brons hadden de Nederlandse handbalsters zaterdag niets in te brengen tegen Noorwegen (26-36). „De klap komt misschien wel harder aan dan verwacht”, zei keepster Tess Wester. „Met het WK was ik ook niet blij met zilver en nu staan we hier zonder plak. Ik voel me best wel een loser op dit moment. Ik zou nog wel drie Spelen mee kunnen, maar vier jaar is echt lang. En we weten hoe moeilijk het is om je te plaatsen. Zo’n kans komt misschien nooit meer.” Speelster Laura van der Heijden is iets positiever. Ze hoopt binnenkort, als de ergste teleurstelling is verdwenen, ook trots te kunnen zijn op de vierde plek. „Ergens diep in je achterhoofd zit dat gevoel nu wel. En dit team is nog jong. We kunnen lang met elkaar door.” Ook bondscoach Henk Groener verwacht dat alle speelsters doorgaan. En hoewel Nederland geen medaille won, is er wel degelijk iets bereikt. Groener: „We hebben een heel land blij gemaakt met handbal. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.” (ANP)

    • Hanneke Rietberg