Grenada en de Bahamas: de eigenlijke winnaars van deze Spelen

Rio De grote winnaars van deze spelen zijn de VS, China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland: zij haalden de meeste medailles binnen. Maar deze landen hebben ook enorm veel inwoners. Als je daar rekening mee houdt zijn opeens hele andere landen de ‘échte’ winnaars van deze Spelen.

De atleten Bralon Taplin en Kirani James van Grenada.
De atleten Bralon Taplin en Kirani James van Grenada. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Wie puur afgaat op de uiteindelijke medaillespiegel, kan maar één ding concluderen: de Verenigde Staten domineerden deze Olympische Spelen. Bijna twee keer zoveel gouden medailles als het Verenigd Koninkrijk, het eerstvolgende land, én de meeste medailles in totaal.

Medaillespiegel
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. Verenigde Staten 46 37 38 121
2. Groot-Brittannië 27 23 17 67
3. China 26 18 26 70
4. Rusland 19 18 19 56
5. Duitsland 17 10 15 42
11. Nederland 8 7 4 19

Maar eigenlijk is dat rijtje niet helemaal eerlijk. Er wonen veel meer mensen in de Verenigde Staten dan in bijna alle andere landen die meededen aan de Olympische Spelen - China en Rusland daargelaten. En dus is de kans op eremetaal ook domweg groter.

Maak je de medaillespiegel eerlijker door te kijken naar het aantal inwoners per medaille, dan zakt de VS ineens weg in de eindlijst. Grenada, het op tien na kleinste land ter wereld, is dan ineens de nummer één. Met ‘slechts’ 111 duizend inwoners wist het staatje een zilveren medaille te bemachtigen. Ter vergelijking: de VS heeft meer dan tweeënhalf miljoen inwoners per medaille.

Met afstand het slechtst presteerde India, dat ruim 600 miljoen inwoners per medaille had. Voor Nederland pakt deze medaillespiegel overigens ook niet bijzonder gunstig uit. We eindigden als twaalfde plaats als je rekent met het totaal aantal behaalde medailles, maar gecorrigeerd naar populatie zakt TeamNL naar de zestiende plaats.

En toch is ook deze indeling naar inwonertal nog steeds niet helemaal eerlijk. Sommige landen zijn enorm vergrijsd en herbergen dus relatief weinig potentiële olympïers: ruim 90 procent van de olympische sporters is tussen de 20 en 34. Om deze reden hebben we het aantal medailles ook gecorrigeerd naar de populatie in deze leeftijd.

Doe je dit, dan ‘stijgt’ Nederland weer vier plekken, terug naar de twaalfde plaats. Daarnaast profiteren nog een aantal Europese landen van deze indeling: Denemarken eindigt ineens als vierde, ten koste van Jamaica, en ook het Verenigd Koninkrijk en Zweden stijgen. Maar Grenada blijft de beste.