Goud op de Spelen en nog geen sponsorcontract

Claressa Shields pakte in 2012 goud en kreeg geen sponsorcontract, maar een Chevrolet Camaro.

De Amerikaanse Claressa Shields (in het rood) won zondag van de Nederlandse Nouchka Fontijn.
De Amerikaanse Claressa Shields (in het rood) won zondag van de Nederlandse Nouchka Fontijn. Foto Frank Franklin II / AP

Ze was pas zeventien: stond in de olympische boksfinale en deelde tegen de 33-jarige Russin Nadezhda Torlopova mokerslagen uit. De Amerikaanse Claressa Shields schreef die dag geschiedenis door als eerste vrouw een gouden plak te pakken op de Spelen. Zondag moest de Nederlandse Nouchka Fontijn het afleggen tegen de Amerikaanse.

Toen Shields na het behalen van goud in 2012 huiswaarts keerde, bleven echter de sponsorcontracten uit. In plaats daarvan schonk de lokale autohandelaar haar een zwart met goudgestreepte Chevrolet Camaro.

Of Shields haar handen veel op het lederen stuurwiel heeft laten rusten van de Camaro, is gissen. Wel hebben haar handen in de ring de afgelopen vier jaar veel klappen uitgedeeld. In de korte documentaire Claressa: Fighting to Stay on Top volgt Great Big Story de boksster in 2015. Ze praat over haar twijfels, toekomst en de sponsorcontracten die uitbleven.

Waarom die sponsoren maar niet over de brug kwamen het eerste jaar na haar gouden plak in Londen, weet ze niet. “Misschien omdat vrouwenboxen toen nieuw was bij de Spelen”, zegt ze in een interview met het tijdschrift Mother Jones in 2013.

Bekijk hieronder de korte documentaire Claressa: Fighting to Stay on Top:

Fontijn

Even dacht Shields zelfs dat ze beter zou kunnen stoppen met boksen. “Ik won een gouden medaille, kreeg geen sponsorcontracten en dacht misschien is dit het dan, nu kan ik kinderen krijgen”, vertelt ze aan Great Big Story. Stoppen deed ze niet. Zondag stond Shields in de ring haar titel te verdedigen tegenover de Nederlandse Nouchka Fontijn. Laatstgenoemde was kansloos tegen het swingend blok beton.

Lees ook: Nouchka Fontijn kansloos tegen swingend blok beton

Fontijn kon leven met haar nederlaag tegen een kind van de straat. Shields groeide op in Flint in de staat Michigan, zo schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam na de verloren partij van Fontijn zondag:

“Ze is de dochter van een voormalige bokser, die zijn tijd meer in de gevangenis dan thuis doorbracht. Maar met een aan drugs en alcohol verslaafde moeder was thuis evenmin een veilige plek voor Shields, die ook in haar presentatie de rauwheid van haar bestaan uitdraagt. Zij is niet, wat je noemt, het fijnzinnige type.”

Maar Shields heeft haar hart wel op de goede plaats, zo schrijft Stouwdam: “Boksen bracht haar niet alleen roem, maar ook geld waarmee ze liefdevol haar moeder ondersteunt, evenals haar zussen en broers, van wie één met schizofrenie en een bipolaire stoornis kampt. Shields kreeg dankzij het boksen een beter leven. Haar trainer Leon Lawson ontfermde zich over haar, nam haar in huis en leerde haar met mes en vork eten.”