Frankrijk

Sarkozy wil met harde lijn over immigratie presidentskandidaat worden

None
Foto JEFF PACHOUD/AFP

Oud-president Nicolas Sarkozy stelt zich opnieuw kandidaat voor het Franse presidentschap bij de verkiezingen van 2017. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt op Facebook en andere sociale netwerken. De officiële aankondiging staat in zijn boek Tout pour la France dat woensdag verschijnt.

De Republikein Sarkozy was president van Frankrijk van 2007 tot 2012. Nadat de socialist François Hollande het Elysée betrok, werd hij voorzitter van de Republikeinse partij. De verwachting was al dat hij die functie deze week zou neerleggen. Volgens de partijstatuten moet een partijvoorzitter uiterlijk op 25 augustus aftreden als hij wil deelnemen aan de voorverkiezingen in november.

Sarkozy (61) is niet de eerste die zich kandidaat stelt, maar geldt wel als een goede kanshebber. Zijn belangrijkste concurrent is oud-premier Alain Juppé, een partijgenoot van Sarkozy. In de peilingen staat Juppé, de burgemeester van Bordeaux, licht voor . Maar Sarkozy gokt dat een harde lijn over islam en immigratie in het huidige klimaat in Frankrijk hem de Republikeinse nominatie kan bezorgen.”

    • Peter Vermaas